Lekovita svojstva
Crne godži bobice su najsnažniji prirodni izvor antocijanina i oligomernih proantocijanidina (OPC). Posebno su pogodne za osobe sklone dijabetesu jer im je sadržaj šećera izuzetno nizak. Takođe, sadrže 18 aminokiselina, 21 mineral (kalcijum, gvožđe, kalijum, selen, cink, fosfor i druge), kompleks B vitamina, A, C, E i druge vitamine, vlakna I proteine.
Dakle, u prirodi ne postoji korisnija bobica od crnog godžija, koji:
- Otklanja slobodne radikale, pa čak I tumor markere;
- Sprečava proces oksidacije loših masnoća u krvi (LDL), kao i moždanih i drugih ćelija nervnog sistema. Time onemogućava stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšava cirkulaciju u čitavom organizmu;
- Reguliše rad žlezda, a time i nivo insulina i drugih hormona;
- Snižava i balansira krvni pritisak;
- Poboljšava krvnu sliku, pomaže kod anemije;
- Štiti od UV zračenja, kao i od usmerene radijacije (n pr. prilikom raznih terapija);
- Pospešuje izlučivanje žuči i time rasterećuje jetru;
- Pojačava proizvodnju kolagena i elastina;
- Poboljšava opšte stanje koštano-mišićnog sistema organa;
- Pomaže kod problema sa sterilitetom, čak i kod muškaraca;
- Poboljšava odbrambene funkcije čitavog organizma (imunitet);
- Pospešuje oporavak nakon različitih zahvata, kod unutrašnjih i spoljašnjih rana i povreda, kao i perifernih krvnih sudova;
- Dokazano usporava starenje kože;
- Pomaže u zdravom mršavljenju i dijetetskoj ishrani, najviše zaslugom retkog šećera – sorbitola.
Pogodan je za upotrebu van kuće usled brzog ritma života (minijaturna porcija bobica je dovoljna na dnevnom nivou).