Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

Antocijani i njihov uticiaj na zdravlje ljudi

19/02/2021
od strane Anastasija Miladinovic

Antocijani su grupa od preko 500 različitih jedinjenja koja uzrokuju crvenu, ljubičastu i plavu boju mnogih biljaka, a posebno voća, povrća i žitarica. Pripadaju grupi jedinjenja poznatih pod nazivom flavonoidi, koji su podgrupa još veće grupe jedinjenja poznatih pod nazivom polifenoli.
 
Interesovanje za antocijane je sve veće proteklih par godina, zbog njihove potencijalne primene u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja i kancera, među kojima je jedan od najvažnijih kardioprotektivni efekat.
 
Biološke aktivnosti antocijana
 
Zainteresovanost za antocijane je posebno porasla poslednjih godina zbog njihovih pozitivnih efekata na zdravlje (smanjenje rizika od nastanka koronarnih bolesti srca, srčanog udara, kancerogenih bolesti, kod inflamatornih stanja, poboljšanje vida pri slabijem osvetljenju i poboljšanje kognitivne sposobnosti).
 
Antocijani mogu delovati antioksidativno, antiinflamatorno, antitumorno, antidijabetično, antiedematozno, imaju efekat na permeabilnost kapilara, deluju hepatoprotektivno, antiagregacijski, antiulcerozno, antibakterijski, radioprotektivno, imunomodulatorno, inhibiraju herpes virus, virus influence, deluju protektivno na endotelne ćelije u odnosu na razne stresne agense.
 
Deluju kod hroničnih bolesti kao sto su Alchajmerova bolest i u prvom redu kod kardiovaskularnih oboljenja. Oni su zajedno sa ostalim flavonoidima važni nutritivni sastojci zbog svojih antioksidativnih sposobnosti, sto ukazuje na njihovu potencijalnu primenu u prevenciji nekoliko bolesti koje su povezane sa oksidativnim stresom.
 
Antocijani mogu da deluju na različite ćelije koje su uključene u razvoj ateroskleroze, pokazuju endotelnu zavisnu relaksaciju koronaranih arterija, a stalnim konzumiranjem antocijana povećava se koncentracija glutationa koji je prirodni sakupljač slobodnih radikala u organizmu. Antocijani smanjuju povećan nivo holesterola i na taj način štite endotelne ćelije od CD40-indukovane proinflamatorne signalizacije.
 
Antioksidativna aktivnost
 
Više studija je pokazalo da je sadržaj antocijana povezan sa visokom antioksidativnom aktivnošću, i da doprinose da voće i povrće koji ih sadrže imaju pozitivan efekat na degenerativne i hronične bolesti. Neke biljke sa visokim sadržajem antocijana imaju ulogu u prevenciji mutageneze i inhibitori su kancerogeneze.
 
Antocijanidini i antocijani pokazuju veću antioksidativnu aktivnost nego vitamini C i E. Ova jedinjenja su sposobna da uhvate slobodne radikale doniranjem vodonika iz fenolnih grupa. Osim toga, opisano je da ekstrakti dobijeni iz bobičastog voća imaju najveći potencijal uklanjanja slobodnih radikala, i kod njih je antioksidativna aktivnost proporcionalana sadržaju antocijana
 
 Zbog njihovog pozitivnog efekta na zdravlje, antocijani i biljne vrste koje ih sadrže mogu da predstavljaju osnovu za dijetetske suplemente značajne naročito za ljude sa faktorima rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti ili metaboličkog sindroma. Takođe, konzumacija proizvoda koji sadrže antocijane, s obzirom na njihov visok antioksidativni potencijal, može imati i pozitivne efekte u prevenciji drugih oboljenja što otvara nova polja istraživanja.
 
Crni godži ima najveću koncentraciju antocijana na svetu, čak 3960mg na 100g.
 
Ovaj tekst je isečak naučnog istraživanja “ANTOCIJANI – HEMIJSKA ANALIZA I BIOLOŠKA AKTIVNOST” autora Nade Ćujić iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja „dr Josif Pančić“, Tatjane Kundaković iz Farmaceutskog fakulteta, Instiuta za farmakognoziju i Katarine Šavikin iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja „dr Josif Pančić“ koji je objavljen 13.12.2013, UDC: 615.279:547.97.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju

INSTAGRAM GALERIJA

@crnigodzi